Ακολουθήστε μας στο Facebook

Εμβοές


Οι εμβοές αποτελούν ένα από τα πιο απαιτητικά ζητήματα στον τομέα της Ακοολογίας. Περιγράφονται ως ήχοι που μπορεί να ακούγονται στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή οπουδήποτε στο κεφάλι, με διάρκεια τουλάχιστο πέντε λεπτών και άνω, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ήχους που διαρκούν πολύ περισσότερο και στην ουσία δεν σταματούν ποτέ. Οι εμβοές μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο τόσο στην ένταση όσο και στο είδος του ήχου (όπως βούισμα, σφύριγμα, χτύπημα, θόρυβος και άλλα).

Οι αιτίες έναρξης των εμβοών μπορεί να είναι οι ίδιες με αυτές που προκαλούν βαρηκόϊα. Τις πιο συχνές εξ αυτών φαίνεται να αποτελούν η έκθεση σε θόρυβο, η ηλικία, τραυματισμός της κεφαλής καθώς και τα φάρμακα. Ωστόσο, πολλές φορές η αιτία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Nondahl θ 31., 2002), βρέθηκε ότι το 9% το ενηλίκων ανέφεραν σημαντικές εμβοές ενώ το 2% πολύ σοβαρές με τα ποσοστά αυτά να αυξάνονται με το γήρας και το έλλειμμα ακοής. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία (Davis, 1995) βρέθηκε ότι άτομα με χρόνια έκθεση σε θόρυβο είχαν διπλάσια ποσοστά εμφάνισης εμβοών.

Πολλά άτομα που υποφέρουν από εμβοές επισκέπτονται κάποιον ειδικό με την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά του . Δυστυχώς μέχρι σήμερα ενώ υπάρχουν αρκετά προϊόντα κατά των εμβοών δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, επικρατούν δύο κύριες στρατηγικές αντιμετώπισής τους, στην πρώτη ο στόχος είναι η μείωση ή ελαχιστοποίηση της φυσικής αντίληψης των εμβοών ενώ στη δεύτερη στόχος είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου στις εμβοές.

Η μείωση της έντασης των εμβοών σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, ηλεκτρικής διέγερσης του ακουστικού φλοιού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος. Στην αντίπερα όχθη οι θεραπείες συμπεριφοράς έχουν με επιτυχία εφαρμοστεί και περιλαμβάνουν τη θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών (Tinnitus Retraining Therapy), και την ηχοκάλυψη (Masking). Η ηχοκάλυψη μπορεί να επιτευχθεί με συσκευές σχεδιασμένες για ηχοκάλυψη των εμβοών, με ακουστικά βαρηκόϊας, ενώ όταν το άτομο βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του, απλές συσκευές αναπαραγωγής ήχου μπορούν να φανούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Εν κατακλείδι, το άτομο που υποφέρει από εμβοές θα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς για συμβουλές καθώς και για τη διερεύνηση της πιθανής αιτιολογίας έναρξης των εμβοών.

Categories

  • Δεν υπάρχουν κατηγορίες για προβολή

Archives