Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πως η Βαρηκοΐα συσχετίζεται με την Άνοια


Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι ενήλικες με έλλειμμα ακοής είναι πιθανότερο να αναπτύξουν
την νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική ακοή. Η πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου αυξάνει με την επιδείνωση της ακοής. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι άτομα με μικρό έλλειμμα ακοής έ ουν δύο Φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια, ενώ ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται τρεις και πέντε φορές σε άτομα με έλλειμμα ακοής μετρίου και σοβαρού βαθμού, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σχέση της άνοιας με το έλλειμμα ακοής στο 36% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που πήραν μέρος στη μελέτη.

Ωστόσο, η αιτία που συνδέει την άνοια με το έλλειμμα ακοής δεν έχει αποσαφινιστεί πλήρως. Οι ερευνητές της μελέτης Θεωρούν ότι πίσω από τις δύο αυτές παθήσεις κρύβεται μία κοινή παθολογία, ή ότι η ικανότητα αποκωδικοποίησης των ήχων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταβάλει τους εγκεφάλους ατόμων με έλλειμμα ακοής και να τους καταστήσει πιο ευάλωτους στην άνοια. Επίσης υπέθεσαν, ότι το έλλειμμα ακοής, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης που οδηγεί πολλά βαρήκοα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε άνοια. Είναι γνωστό ότι η κοινωνική απομόνωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια και άλλες γνωσιακές διαταραχές.

Επιπροσθέτως, πολλές μελέτες έδειξαν ότι το έλλειμμα ακοής, εκτός από παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, αποτελεί και παράγοντα επιδείνωσης των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις που αυτές προϋπάρχουν. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν εξασθενημένη μνήμη, δυσκολία εκμάθησης νέων δραστηριοτήτων, μειωμένη εγρήγορση, ευερεθιστότητα, Θυμό, κούραση, άγχος, κατάθλιψη, μειωμένη συνολική υγεία κ.ά.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο ακόης, με σκοπό τον πρώιμο εντοπισμό πιθανής απώλειας ακοής με αποτέλεσμα την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Ο έλεγχος αποτελεί μία απλή και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται από οποιονδήποτε ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό.

Στην περίπτωση διάγνωσης μόνιμης βαρηκόϊας, ο ασθενής πρέπει να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση της ακοής του. Ο πιο απλός και ενδεδειγμένος τρόπος είναι η αποκατάσταση με τη χρήση των κατάλληλων ακουστικών βαρηκόϊας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού βοηθήματος μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ακοολόγους ή ακοοπροθετιστές, δηλαδή αυτούς που επωμίζονται την σωστή εφαρμογή, ρύθμιση αλλά και συντήρηση του ακουστικού βοηθήματος και που είναι οι καθ είδη αρμόδιοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασθενούς και όχι από διάφορες αμφιβόλου ποιότητας διαδικασίες που περισσότερο οξύνουν παρά λύνουν το πρόβλημα.

  • Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακοή σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610-279110 ή στο e-mail: markatosn84@gmail.com. 
  • Με ένα τηλεφώνημα πραγματοποιούμε ΔΩΡΕΑΝ κατ’ οίκον επίσκεψη και δίνουμε λύση στο πρόβλημα σας!

Νίκος Μαρκάτος, 
Κλινικός Ακοολόγος / Λογοθεραπευτής ειδικευμένος στην Αγγλία και Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Categories

  • Δεν υπάρχουν κατηγορίες για προβολή

Archives