Ακολουθήστε μας στο Facebook

Θόρυβος και Ακοή


Μπορεί η "Έκθεση σε Θόρυβο να Προκαλέσει Βλάβη στην Ακοή;

Έχετε ποτέ αισθανθεί μείωση της ακοής σας μετά από μια συναυλία ή από κάποιο κέντρο διασκέδασης; 'Έχετε έλλειμμα ακοής μετά από πολύχρονη εργασία σε Θορυβώδες περιβάλλον; Έχει προκληθεί μονόπλευρη απώλεια ακοής μετά από έκθεση σας σε ένα ξαφνικό εκκωφαντικό ήχο; Εάν κάτι από τα παραπάνω σας έχει συμβεί πιθανώς το έλλειμμα ακοής σας να οφείλεται σε έκθεση σε δυνατό ήχο.

Σύμφωνα με το 'National Institute οη Deafness and other Communication Disorders' περίπου το 15% των Αμερικανών ηλικίας 20 με 69 πάσχουν από έλλειμμα ακοής που πιθανώς οφείλεται σε εκτεταμένη έκθεση σε Θόρυβο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παρόμοιες μελέτες, ωστόσο είναι πολύ πιθανό τα ποσοστά να είναι αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα καθώς η ενημέρωση σχετικά με την προστασία της ακοής είναι αμυδρή. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.

Είναι άμεσα αντιληπτό το έλλειμμα ακοής που οφείλεται σε έκθεση σε θόρυβο;

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μετά από κάποιο κέντρο διασκέδασης ή συναυλία βιώνουν μια προσωρινή κατάσταση ελλείμματος ακοής, συνήθως δεν είναι άμεσα αντιληπτή η βλάβη που προκαλείται στην ακοή.

Η απώλεια ακοής που οφείλετε σε έκθεση σε θόρυβο αποτελεί μόνιμη κατάσταση;

Δυστυχώς η απάντηση στο ερώτημα είναι συνήθως καταφατική. Η βλάβη στην ακοή οφείλεται σε καταστροφές των τριχωτών κυττάρων του κοχλία, που δυστυχώς δεν αναγεννιούνται.

Αληθεύει ότι ΜΟΝΟ η δυνατή μουσική μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα ακοής;

Το επάγγελμά σας μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με τα ενδιαφέροντά σας όταν αυτά αφορούν έκθεση σε δυνατό ήχο. Ο βιομηχανικός Θόρυβος έχει κατηγορηθεί ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες βαρηκοΐας οφειλόμενης σε έκθεση σε ήχο.

Αληθεύει το γεγονός ότι η έκθεση σε θόρυβο αποτελεί αιτία βλάβης της ακοής ΜΟΝΟ όταν η έκθεση γίνεται σε καθημερινή βάση;

Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς το εν λόγω έλλειμμα ακοής μπορεί να προκύψει ακόμα και όταν κάποιος εκτεθεί σε ξαφνικούς δυνατούς ήχους όπως πυροβολισμούς, εκρήξεις ή και άλλους.

Μπορεί να προληφθεί το έλλειμμα ακοής εξαιτίας έκθεσης σε θόρυβο;

Το προαναφερθέν έλλειμμα ακοής αποτελεί το μόνο είδος βαρηκοΐας που μπορεί να προληφθεί. Ο πιο απλός τρόπος είναι με τη χρήση κατάλληλης προστασίας (Ωτασπίδες) και με την αποφυγή άσκοπης έκθεσης σε δυνατούς ήχους.

Categories

  • Δεν υπάρχουν κατηγορίες για προβολή

Archives